Шоколадова Мока Торта

Стандартен

Шоколадова Мока Торта


Продукти за блатовете:
Използвала съм следната рецепта http://sunshineskitchen.com/orange-chocolate-layer-cake/ но направих малка торта, само с шоколадови блатове.

100 гр. брашно
50 гр. какао
225 гр. захар
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 яйце
120 мл. прясно мляко, смесено с 1/2 чаена лъжица оцет
60 мл. олио
120 мл. горещо, прясно приготвено кафе
1/2 ч.л. ванилова есенция

За крема:
250 гр. маскарпоне
250 мл. заквасена сметана
2 ч.л. нес кафе
2-3 с.л. пудра захар
2-3 с.л. прясно мляко

Приготовление:

За тази торта избрах форма с диаметър 26см. стана доста тънка, сочна и крехка. Тортата е с два блата, но за съжаление не успях да направя нито една снимка на разреза.
Приготовлението започваме като загреем фурната на 180 градуса.
След това смесваме прясното мляко с оцета и ги оставяме настрана. През това време подготвяме останалите продукти.
В купа пресяваме брашното и какаото, добавяме последователно содата, солта, бакпулвера и захарта и ги объркваме добре.
В отделна купа разбъркваме мокрите съставки и след това ги прибавяме към сухите.

Отделно от приготвяме горещо кафе и го прибавяме към горепосочената смес и разбъркваме. Получава се доста рядка и хомогенна смес. Именно заради факта, че е доста течна блата остава сочен и крехък.
Изсипваме сместа в тортената форма, която сме намазали с масло и поръсили обилно с какао. Пече се за около 15-20 минути до суха клечка. Ако решите да приготвяте тортата в по-малка форма увеличете времето на печене.
Оставяме блата да изстине във формата и след това го прехвърляме върху метална скара, за да се охлади напълно.

Крема приготвяме като първоначално разтваряме нес кафето в млякото. След това го добавяме към маскарпонето и ги разбиваме с миксер докато получим пухкава маса. В отделен съд разбиваме сметаната и пудрата захар на сняг. Накрая обединяваме двете маси внимателно. Оставяме крема за около половин час в хладилника за да стегне.

Сглобяваме тортата като разпределяме 1/3 от крема между блатовете, а с останалата част измазваме отгоре и отстрани. Украсяваме по избор. В случая съм използвала шоколадов чипс с лешници.

Да ви е сладко 🙂

Advertisements

8 responses »

  1. Не, Диди, купен е 🙂 Но ми даваш чудесна идея и сама да пробвам някой път 🙂

  2. Благодаря ти за рецептата! Блатовете съм ги пробвала, но кремът звучи страхотно! Предполагам, че в комбинацията с блатовете е още по-невероятен вкуса !

    • Благодаря ти Ани, сигурна съм че твоята и по-добре ще изглежда 🙂 Надявам се да ти харесат 🙂

  3. Bravo Nushka,samo biah slushala za tvoite torti i sladki izobretenia ot Rosi…sega mnogo se radvam i ste moga da izpolzvam v nai-skoro vreme niakoia ot receptite ti…uspeh i napred 🙂

    • Благодаря ти Нели, много ще се радвам да опиташ някоя от рецептите 🙂 Дано ти е вкусно и интересно при мен 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s