Тортичките на едно бебче

Стандартен
Тортичките на едно бебче

Искаше ми се да покажа няколко тортички, които съм правила. Точно затова реших да хвърля един бърз поглед върху изминалата година и събитията през нея.
Избрах три торти, които приготвих за най-малкото и чаровно момиченце, което познавам – моята дъщеря Ния 🙂 Всичките три торти са украсени със захарен фондан, който приготвих по рецептата на тази вълшебница.
Първите две тортички са със стандартен бисквитен блат, а третата е с „блат“ от натрошени бисквити и шоколад.
Да приготвиш бисквитен блат е на пръв поглед нещо съвсем обикновено, на мен обаче ми отне време да изпробвам различни рецепти, докато открия тази, коята най-много допада на вкуса ми. Ето я и нея:

Продукти:

5 яйца
175 гр. захар
1 пакетче ванилия
щипка сол
125 гр. брашно
75 гр. нишесте
1 ч.л. бакпулвер

Приготовление:

Преди да започнем да приготвяме тестото включваме фурната на 200 градуса, за да се загрее.
Яйцата, 6 с.л. вода, захарта, ванилията и солта се разбиват с миксер на най-висока степен, за около 7 минути. Сместа става пенеста и пухкава. Отделно смесваме брашното и нишестето, след това внимателно ги прибавяме към яйчната смес, като не спираме да бъркаме.
Постиламе хартия за печене в тавичка и върху нея изсипваме тестото и подравняваме. Печем на 180 градуса за 12 минути в предварително загрятата фурна.
Готовият блат се изважда и се остава да се охлади за около 5 минути и след това го прехвърляме върху кърпа посипана със захар. Отстраняваме хартията за печене и го оставаме да се охлади напълно. Бисквитеният блат разрязваме на ленти. Размерите на лентите могат да са различни, според това каква форма и диаметър желаем да има тортата. За едноетажната торта с розичките разрязах блата на три лента с височина 8 см.
За двуетажната торта изпекох два отделни блата във форми с разкопчаващи се стени. Едната форма беше с 26 см.диаметър, а другата с 18 см. За тортата ми бяха нужни две дози от тестото.

Днешната поща е малко носталгична…

Третата торта, която е под формата на кактус, направих следният блат, който адаптирах от тази рецепта:

Продукти:

125гр. масло
400гр. пълнозърнести бисквити (може и друг вид, според вкуса)
1/2 ч.ч. пудра захар
5 с.л. какао
1 ч.ч. прясно мляко
50 гр. горчив шоколад
50 мл. заквасена сметана
шепа стафиди
бадемова есенция

Приготовление:

Натрошаваме бисквитите и ги слагаме в дълбока купа. В тенджера загряваме маслото,шоколада, захарта, какаото, млякото и сметаната, докато получим хомогенна смес. Сваляме от огъня, добавяме бадемовата есенция и стафидите и изливаме сместа върху бисквитите. Така получената маса изсипваме във форма, която предварително сме „опаковали“ със свежо фолио. В случая за форма на „саксията“ ми послужи чаша от кафе, а за самият кактус кофичка от детско пюре. Важно е като напълним формичките да ги изравним добре с лъжица, за да не останат въздушни коридорчета.

За да украся кактуса съм използвала следният крем:

125гр. маскарпоне
50гр. масло на стайна температура
цветна боя
пудра захар на вкус

Разбиваме маслото и захарта докато получим пухкав крем и добавяме лъжица по лъжица маскарпонето. Най- добре е цветната боя да е гелообразна, за да не втечни крема. Интензивността на цвета може да варира според личните предпочитания. С част от готовият крем намазнваме полукълбото, което сме приготвили за кактуса и след това върху тази основа нанасяме останалата с пош. Накрайникът който използвах е с диаметър 0,5см.
Сухранаваме тортата в хладилник до поднасянето и 🙂
Да ви е сладко 🙂

Ох, за малко да забравя…ето накратко историята на трите торти.
Първата приготвих по случай бебешкото парти, преди появата на Ния.
Повод за втората беше 40-ят ден – “въцърковяването” и орисването на Ния.
Третата беше по повод навършването ѝ на 8 месеца.

Advertisements

9 responses »

  1. Прекрасни са! Третата с бисквитения блат ми е най-любимата за правене хихи А пък идеята ти за кактуса е страхотна!

    • Диди, благодаря ти 🙂 Идеята за кактуса, както и рецептата е вдъхновена от Блога на Мария.:) Разгледай го има много интересни предложения 🙂

  2. Нунче, прекрасни цветни торти си сътворила, личи си че са направени с много обич за любимото човече 🙂
    Поздрави!

    • Благодаря за милите думи Мария 🙂
      Радвам се, че се отби 🙂 вярвам знаеш, че последната торта е вдъхновена от твоя блог 🙂
      Приятен и успешен ден 🙂

  3. Всичките изглеждан страхотно, а вярвам и че са също толкова вкусни!!! Пожелавам ти да имаш още много хубави поводи да твориш красоти 🙂

  4. Pingback: Светло опиянение « Една жена – една вселена

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s