Деня на детето и едно класическо тирамису

Стандартен

Честит 1-ви Юни на всички деца! Нека усмивките им не слизат от лицата! С пожелание за безгрижни игри и безбройни приключения 🙂 Бъдете щастливи и обичани!

За днешният празник (след повече от месец отсъствие, което мога да обясня единствено със собствената си неорганизираност…е, плюс няколко технически неизправности), ви предлагам една много любима класическа рецепта за тирамису.

Това е един от любимите ми десерти, не само, че става лесно и бързо, а и е страшно вкусен! Семпъл, сладък и изкусителен 🙂

Продукти:

4 пресни яйца (тъй като ги консумираме в суров вид е добре да си подсигурите наистина пресни яйца)

4 с.л. захар (по 1 лъжица на яйце)

200 гр. бишкоти тип савоярди

500 гр. маскарпоне

неподсладено какао на прах

20 мл. ракия или друг високо процентов алкохол

300 мл. прясно приготвено кафе

щипка сол

Приготовление:

Преди да премина към съществената част бих искала да дам няколко пояснения или по скоро напътствия, продиктувани от личния ми опит 🙂

Не заменяйте маскарпонето със сметана!

Не разбивайте яйцата заедно!

Не добавяйте повече захар!

Не накисвайте, а само натопявайте бишкотите!

Не консумирайте тирамисуто непосредствено след приготвянето му, бъдете търпеливи!

🙂

Ето сега и съществената част:

Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме заедно с захарта на пяна. Внимателно- лъжица по лъжица добавяме маскарпонето към яйчната смес.

Отделно разбиваме белтъците и солта  на сняг.

Добавяме белтъците лъжица по лъжица към маскарпонената смес.

Целта е крема да стана лек и пухкав. Не трябва да прекаляваме с бъркането за да не се втечнят белтъците.

Отделно си приготвяме прясно кафе и добавяме към него алкохолът, който сме избрали. Лично аз предпочитам ракия или по-точно италианска грапа, но често добавям и уиски, амарето или ликьор.

Натопяваме всяка бишкота в кафето. Натопяването е за една секунда- просто слагаме , без да оставяме бишкотата да остане вътре и я вадим веднага. Нареждаме бишкотите в предварително избраната от нас форма, като редуваме крем с бишкоти. Основното правило е да започнем и да завършим с крем.

Накрая поръсваме обилно с какао и оставяме в хладилника за поне 12 часа. Лично аз предпочитам да постои 24 часа.

Сервираме студено 🙂

 

До скоро и весел празник!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s