Три торти за Ния

Стандартен
Три торти за Ния

Близо три месеца след първия рожден ден на Ния,  дойде ред да покажа трите торти , които приготвих за нея.По ред причини празнувахме първият ѝ рожден ден на три различни места, с три различни компании. За моя най-огромна радост и трите пъти се получи точно така както бях планувала, а самата рожденичка се държа повече от прекрасно и очарова всички с неслизащата от лицето ѝ усмивка 🙂

Преди да се впусна в описание на рецептите и приготовлението на тортите, реших да се отклоня в една друга посока…

Числото три и моето малко момиче често преплитат пътищата си – освен, че е родена на трето число и името и се състои от три букви. Това (може би случайно съвпадение) събуди интереса ми да се поразровя и потърся значението на числото три. Като цяло в мрежата човек може да открие стотици статии и обяснения. В „дебелите книги“ за нумерология,  информацията също е в изобилие.

В книгата „Звездни знаци“ Линда Гудман например, ще намерите подробни пояснения за значението и характеристиките на числата , като на простите числа поясненията са доста по-изчерпателни.

Из тази необятна информация се спрях на следното тълкувание, което според мен е доста обстойно и обхваща различни аспекти от живота на човек :

Символиката на числото три: „Числото три е първото хармонично и завършено число. Три означава равновесно положение и пълнота.  То е плодът на двете. Бащата, майката и детето. Върху трите, като върху най-солидна основа, почива целият космос и в символичната терминология на християнството, то изразява Отец, Син и Свeтия Дух – Човекът, макар и същество на вечното противоречие и търсене, се състои от три елемента: разум, чувства и воля, които съответствуват на мъдрост, любов и истина…

Числото три е играло огромна роля в древната езотерика, в религията и религиозната философия на източните народи. Там троичността на човешката природа е изразявана със съвършено други термини, но по същина въпросът е един и същ. Числото три, без да се влага никакво суеверие или глупост, е някак близко и любимо на човека. В живота си, ние често го допущаме като крайна граница на нещо. Казваме, ако не първи път, ако не втори път, то поне трети път ще стане известна работа. В това нещо, ние подсъзнателно правим допущането, че човек три пъти ще опита трите различни същности на своето естество и най-сетне ще успее. Има много хора по света, които си обясняват всичко в живота със суеверието на другите. Вярно е, че има суеверни и че суеверието е много лошо нещо, но нека рационалистите изяснят, защо съществуват неща, които никой никога не се опитва да изясни и на които той вярва с една вътрешна, непоколебима сила?“

За да потвърдя горе написаните думи 🙂 ще ви споделя, че първият рожден ден на Ния беше в три действия 🙂

Първото действие беше в родният град на тате и се завъртя около тази торта:

Получи се точно такава каквато исках да бъде, единственото, което не ми хареса беше, че стана малко по-суха отколкото трябва. Щеше да е по-хубава и сочна, ако бях сиропирала блатовете 🙂

На Ния ѝ бяха много интересни цветята и се опитваше да ги откъсне (тогава все още не можеше да ги подуши без да ги къса :D, но това е друга история).

Рецептата за блатовете на тортата е като на  Светло опиянение, както и тази за крема. Единствената разлика е, че съм използвала двойни дози.

Направата на воланчетата е изключително лесна и бърза, тук ще видите каква е технологията.

Второто действие се разви в на мама родният град – Пловдив 🙂

Тук обаче тортата изобщо не се получи такава, каквато исках да бъде. Рецептата за блата е като тази, а крема е следният:

Яйчно-шоколадов крем:

500 мл. прясно мляко
2 жълтъка
8 с.л. захар
5 с.л. брашно
ванилия
2 пакетчета желатин
100гр. черен шоколад (може и млечен)

Смесваме захарта и брашното. Прибавяме малко мляко и разбъркваме, за да получим кашичка. Слагаме жълтъците,разбъркваме и прибавяме останалото мляко. Слагаме сместа на средно силен котлон и сваряваме гъст крем. Когато достигне желаната гъстота снемаме от огъня и прибавяме желатина. Не е необходимо да разтваряме желатина предварително. Важно е само да бъркаме докато напълно се е разтворил в крема. Накрая добавяме начупеният на парчета черен шоколад и разбъркваме докато напълно се разтвори в крема.

Оставяме крема настрана за да се охлади и след това измазваме блатовете с него.

Декорацията е както обикновено от фондан 🙂

Трето действие в родният град на Ния 🙂

Третата торта беше мъничка 18см. диаметър, но пък затова много сладка и вкусна.

Блата за тортата е този, а крема е следният:

Шоколадово- кафеен крем

400мл. сладкарска сметана

3-4 с.л. течен шоколад (аз използвах нутела)

2 с.л. пудра захар

30 мл. силно концентрирано нес кафе

Приготовление:

Разбиваме сметаната с миксер на сняг. След това добавяме течният шоколад, пудрата захар и накрая кафето на тънка струя. Внимавайте, да не прекалите с бъркането, защото сметаната може да се пресече! Оставяме крема в хладилник за около час да се стегне и след това измазваме блатовете.

Следва измазването на тортата с маслен крем и украса с фондан.

Тревата около мечо направих с преса за чесън :D, а за направата му си помогнах с това видео.

За финал една снимка на мама с доволната рожденичка и пожелание за приятен уикенд на всички 🙂

Advertisements

4 responses »

  1. Като прочета за Лина Гудман и мен ми капе на сърцето, и точно тази книга може да се каже, че ми е настолна 🙂 .
    Тортите са просто разкошни, най-малката ми е най-симпатична.

    • Благодаря ти Ройс! що се отнася до Л. Гудман сме абсолютно на една честота 🙂

  2. 🙂 Невероятна си!!! Направо равна нямаш… и в разказването и в тортите … много се радвам че имах възможността да опитам една от тях !!! Целувки !!!

    • Мерси Вале, радвам се, че одобряваш! Ще има още много дегустации надявам се 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s