Кайсиев чийзкейк

Стандартен

В горещите летни дни изобилието от плодове, вкусове и цветове е на моменти дори мъчително 🙂 Именно това изобилие бе причината за днешният ми чийзкейк. Преди две седмици си купих около 6- килограмова щайгичка с кайсии 🙂 (на изключително изгодна цена), за да направя сладко. Оказа се обаче, че не разполагам с достатъчно буркани…и част от сладкото бе пюрирано и замразено 🙂

Преди време бях правила чийзкейк с тиква и днес просто реших да заменя пюрето от тиквата с пюрирано кайсиево сладко.

Рецептата е абсолютно същата, но за всеки случай я пиша отново:

Необходими продукти за плънката:

250-300 гр. гъсто сладко от кайсии  (пюрирано)

3 големи яйца

1 кутия филаделфия (175гр.)

225 гр.  фина извара

145 гр. кафява захар

1/4 ч.л. сол

ванилия

* Препоръчвам ви да не използвате нискомаслени продукти, тъй като плънката може да не се стегне достатъчно и чийзкейка да остане течен. За да се подсигурите, че плънката ви няма да остане течна, може да прибавите към сместта 2 с.л. брашно или нишесте – това ще отнеме излишната влага.

за блата:

150гр. шоколадови бисквити

4-5 с.л. разтопено масло

4 с.л. сироп от агаве или мед

1с.л. пудра захар

За да не ви доскучае от рецептата ето хоп едно резенче 🙂

за фростинга:

100 мл. сладкарска сметана

200 гр. фина извара

кокосови стърготини на вкус

кокосов чипс

пудра захар на вкус, при мен около 3 с.л.

приготовление: Натрошаваме бисквитите с блендер, омесваме ги с маслото и захарта и изпичаме във фурната на 180 градуса за около 8-10 минути. Изваждаме блата от фурната и го оставяме да се охлади. През това време смесваме сиренето Филаделфия с изварата и бъркаме за около минута с миксер на ниска степен. Постепенно се добавя захарта, а след нея едно по едно яйцата. Най-накрая се добавя пюрираното сладко от кайсии и ванилията. Внимава се, сместа да не се бърка прекалено дълго. След като блата се е охладил, изсипваме плънката и печем за около 30 минути на 180 градуса, след това намаляваме температурата до 160 и печем за още 10 минути. Поставете тава пълна с гореща вода най-отдолу на фурната, така във фурната ще има достатъчно влага и кейкът ще е с чудесна гладка консистенция. Декорирайте по собствен вкус :), в случая аз се спрях върху кокосов фростинг и наскоро открития в магазина кокосов чипс.

За фростинга разбивате сметаната на сняг и постепенно добавяте изварата, захарта и накрая кокосовите стърготини. Не прекалявайте с бъркането, за да не се пресече сметаната. Поръсвате с кокосовият чипс и готово!

Да ви е сладко :)

…и докато правя снимки, някой вече беше станал нетърпелив  🙂

Advertisements

4 responses »

  1. Последната снимка ми е любима! Много обичам така да ми се помага по време на снимки хихи

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s