Крем Брюле

Стандартен

Противно на всичките ми предразсъдъци, крем Брюле се оказа изключително лесен, бърз и ужаааасно вкусен десерт!Непременно опитайте!

 

 

Продукти:

500 мл. сладкарска сметана (неподсладена и по възможност животинска)

5 жълтъка

100 гр. захар

ванилия

Приготовление:

1.  Загряваме фурната на 150 градуса.

2. Изсипваме сметаната в малка тенджерка и я кипваме.

3. След като кипне, изключваме котлона и оставяме сметаната да почине „къкри“ за 5 минути.

4. Добавяме ванилията.

5. През това време в отделна купа (огнеупорна) разбиваме жълтъците и захарта а миксер. Разбиваме докато не стане пухкав и светло жълт крем. (Приблизително 5 минути)

6. Кипваме сметаната отново и веднага след това я изсипваме към яйчната смес, като не спираме да бъркаме.

7. Слагаме сместа отново на котлона за около 2-3 минути, докато се посгъсти леко.

8. Приготвяме си формичките за печене и ги пълним с крема с помощта на финo сито (като за чай, не от големите за брашно). Целта е да се премахне образувалата се при разбъркването пяна. Ако не разполагате със сито, може да отнемете пяната с най-обикновена лъжица и после да разпределите смета в купичките.

9. Слагаме напълнените формички в тава и пълним до 2/3 на височината им с гореща вода. Печем ги  au bain-marie или иначе казано на водна баня 🙂

10.Печем за около 40 минути, като крема трябва да остане леко течен отвътре.

 

 

11. Изваждаме от фурната и оставяме на страна да изстине.

12. Поръсваме с една супена захар и с помощта на малка кухненска горелка правим карамелена коричка. Тъй като рядко някой разполага с такава може да поръсите крема със захар и да го запечете на фурната, като използвате функция грил, т.е. нагрявате крема само отгоре докато захарта не се карамелизира.

 

 

 

Може да напластявате карамела, като върху вече образувания поръсите отново една лъжица захар и пак карамелизирате. Внимавайте обаче да не прегорите долният слой. Разпределяйте захарта така, че слоевете напълно да се препокриват.

 

 

По принцип крема се консумира изстуден, като непосредствено преди консумация се прави карамелената коричка, на мен обаче ми харесва повече докато е топъл, но това е въпрос на вкус.

Да ви е сладко!

 

Advertisements

5 responses »

    • Не се подценявай! Знам че имаш многостранни заложби 🙂 Благодаря, че наминаваш 🙂

  1. Много примамлив и със сигурност много вкусен! Благодаря за рецептата супер е!
    Хубав ден!

  2. Ей, чак сега я виждам тази вкусотия! И мен много ме е страх да се пробвам, но някой слънчев ден сигурно ще узрея за идеята 🙂 Благодаря, че сподели рецептата!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s