Шоколадови кексчета с кестени и тиква

Стандартен
Сезона на нейно величество тиквата отдавна започна, така че нямаше как да я подмина :)Днешните кексчета са в пълен синхрон с времето навън…..оранжево, топло, слънчево и леко горчиво 🙂

 

 

Продуктите, които са ви необходими:

за кексчетата:

1/2 ч.ч. разтопено и изстинало масло

2 големи яйца

1 ч.ч. прясно мляко

1 с.л. оцет

ванилия

канела

1 3/4 ч.ч. брашно

6с.л. какао (по възможност неподсладено)

1 ч.ч. кафява захар (може и бяла)

2 ч.л. бакпулвер

щипка сол

1/2 ч.ч. начупени на дребно кестени (предварително сварени)

1/2 ч.ч натрошен черен шоколад

Преди да започнем същинското приготовление прибавяме оцета към прясното мляко и оставяме настрана.

На практика технологията за приготвяне на мъфини е съвсем проста: смесваме сухите и мокрите съставки поотделно а накрая прибавяме мокрите към сухите.

Иначе казано в един съд смесваме брашното, захарта, какаото, кестените, шоколада, солта, ванилията и канелата, а в друг яйцата, маслото и млякото. Прибавяме течните към сухите като разбъркваме само дотогава, докато съставките се обединят. Не бива да се прекалява с бъркането.

 

за фростинга:

1/4 ч.ч. меко масло

1/4 ч.ч. крема сирене

щипка сол

ванилия

канела

пудра захар на вкус

1/2 ч.ч. пюре от тиква
Разбиваме всички съставки с миксера докато получим стегнат крем. В случай, че крема стане твърде рядък може да добавим още масло и пудра захар и да го оставим в хладилника да стегне преди да го нанесем върху мъфините. В случай, че стане много гъст може да добавим малко прясно мляко.

Готовият крем шприцоваме върху мъфините и поръсваме с парченца шоколад.

Ако нямате пош може да използвате най-обикновена найлонова торбичка. Просто изрязвате едното ѝ  ъгълче, пълнете я с крем и шприцовате върху кексчетата.

 

 

Печем за около 20 минути на 170 градуса.

…и докато правя снимки често се наблюдава следният феномен:

 

нетърпеливата ръчичка 😀 😀 😀

Advertisements

5 responses »

  1. Pingback: Летен Фест в Еделвайс, новото ми име и предизвикателството Ани | Sweetland Republic

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s