Happy Birthday to me :) Second Part

Стандартен
Измина цяла вечност от както се каня да довърша предната си публикация.
Та ето, най-сетне запретнах ръкави 🙂
Първо си „скроих“ дивана. Определих размера на облегалката, седалката както и на и подложката. Изрязах прототипите от картон и ги наложих за да видя дали изглежда съразмерно. Отделно изрязах и крачета за дивана от коркови тапи. Може да използвате и по дебели болтчета да речем.
След като картонените прототипи преминаха успешно скрининга 😀 си направих блата.
Рецептата за блата:

Продукти:

4 яйца

ванилия

200 гр. захар

200 гр. брашно

4с.л. какао

4 с.л. студена вода

1 бакпулвер

щипка сол

Приготовление:

Разбиваме белтъците със студената вода и щипка сол на пухкав сняг. Към тях добавяме постепенно захарта и ванилията. Накрая прибавяме и жълтъците един по един.

Към яйчната смес се добавя на два или три пъти преситеното брашното, което предварително сме смесили с бакпулвера.

Сместа изсипваме в правоъгълната тава от фурната- 30×40см. Печем около 12 минути и изваждаме.

Оставяме го в тавичката за около 10 минути да поизстине и след това го вадим. Прехвърляме го върху метална решетка и го оставяме да изстине напълно преди да го разрежем.

Отделно ми бяха нужни:

3 обикновени бисквити

100мл. кафе

10 бишкоти за тирамису

200гр. малини (може и ягоди)

прясно мляко

бейлис

1 кг. фондан

сладкарска боя (в случая червена и медна на Уилтън)

Преди да преминем към приготовлението на тортата си правим крема, тъй като му е нужно време да стегне.

За крема:

250 мл. сладкарска сметана

250гр. маскрапоне

3-4 с.л. течен шоколад (аз използвах нутела)

2 с.л. пудра захар

Приготовление:

Разбиваме маскарпонето с миксер и към него добавяме течният шоколад и пудрата захар. Отделно разбиваме сметаната на сняг и внимателно я прибавяме към останалата смес. Използвайте най-ниската степен на миксера или на ръка. Внимавайте, да не прекалите с бъркането, защото сметаната може да се пресече и втечни! Оставяме крема в хладилник за около час да се стегне и след това измазваме блатовете.

След като блата е изстинал го разрязваме на три части според вече определените размери:

Двете широки платки напояваме с прясно мляко и бейлис, нареждаме бисквитите отгоре и измазваме с крем. Върху крема нареждаме малините. След това напояваме бишкотите в кафето, като ги топваме за секунда в кафето и ги вадим енергично. Поставяме ги върху малините и отгоре отново измазваме с крем.

Последната снимка долу в дясно е от облегалката на дивана. Използвах изрезките от блата за да увелича обема ѝ.  После старателно ги измазах с маслен крем за да е гладка повърхността.

Забравих да спомена нещо много важно! Не пропускайте да сложите картона под широкия блат. Само така после ще успеете да сложите краката на дивана без те да потънат в блата! Може да използвате и друга твърда плоскост вместо картон. Аз увих картона с фолио и тогава сложих блата, то се и вижда на снимките 😀

Следва измазването на цялата торта с маслен крем и украса с фондан.

Разточваме си фондана и покриваме съставните части на дивана поотделно.

Върху основата на дивана забиваме три дървени шишчета и върху тях забиваме облегалката. За да ни е по-стабилна конструкцията.

Върху подложката разполагаме крачетата от коркови тапи и отгоре поставяме дивана.

В началото имах намерение да покрия корковите крачета с фондан, но в последствие се отказах. Реших,че са по-интересни и пасват по-добре ако са натурални 🙂

Облегалките направих от бишкоти увити с фондан.

Тортата боядисах чак когато я сглобих. Нанесох два слоя. Първият беше от червена боя, разредена с алкохол, а вторият пласт само от червена боя. За да имитирам мръсно и захабено използвах и малко черна боя.

Отделно на места „поодрах“ дивана с четката и с нож, тук-там поразкъсах и нараних повърхността.

За жалост не успях да направя снимки на работния процес…ако имате въпроси задавайте ги смело! 🙂

Бях направила още две възглавнички, но едва когато седнах да преглеждам снимките установих липсата им….а както сигурно предполагате тортата вече беше разрязана и нападната 😀

Ето и няколко снимки 🙂

До скоро и благодаря, че се отбивате!

Advertisements

6 responses »

  1. Как сте имали сърце да съдерете дивана и да го изядете! Прекрасен е! Пък и вкусен изглежда! Ох, дояде ми се…

    • Диди, благодаря! Със съдирането честно казано дори се въздържах…исках да е още по-опърпан…ама друг път 🙂 Мерси, че се отби 🙂

  2. направо си страхотна … думи нямам … как само ги измисляш, пък и то не е да го измислиш само, трябва и да се изработи … браво

  3. Просто е уникална тази торта, ако не бях видяла снимката с разреза отвътре, не бих имала никакво съмнение, че това е истински диван. Възхищавам ти се на уменията!

    • Ройс много ти благодаря за комплиментите! Радвам се, че ти харесва и че одобряваш! Зареди ме с много хубави емоции и се радвам, че в очите ти съм си постигнала целта си – а именно да изглежда като истински. Благодаря ти сърдечно!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s