Happy Birthday Alex! Part 1 :)

Стандартен

Днешната публикация пиша с оргомно удоволствие! Приготвила съм не една, а цели две торти-и двете за Алекс 🙂 Ще ги разделя в две публикации за да отдам необходимото внимание на всяка от тях, а ето тук може да видите миналогодишната.

Както миналата, така и тази година майката на Алекс ми предостави пълна свобода 🙂 Можеше сама да решавам какви да бъдат тортите и на вид и на вкус!

Много отдавна исках да направя пингвини….всъщност исках да имам два пингвина на сватбената си торта, но това е друга тема. Та така идеята ми за пингвини се вързва и много добре със сезона и с повода, така, че нямаше как да не запретна ръкави 🙂 Ето и една снимка за загрявка:

Но нека всъщност да започна с рецептата за блатовете. Тъй като тортата е сравнително „малоцветна“ реших сърцевината ѝ да е по-контрастна. Спрях се на виножитови блатове.

Рецепта:

Продукти:

225 гр. захар

3 яйца

180 гр. разтопено и  охладено масло

75 мл. прясно мляко

225 гр. брашно

1 ч. л. бакпулвер

щипка сол

Приготовление:

За приготвянето на блата не ви е нужен миксер.

Първо разбиваме на пухкав крем яйцата с захарта.

Предварително пресяваме брашното, заедно с бакпулвера и щипка сол. Постепенно на два или три пъти, прибавяме брашнената смес, маслото и млякото към яйчната смес. Препоръчително е да се започне и завърши с брашното.

След като сместа  е вече готова я разпределяме в 5 еднакви съда- купички или чаши…няма значение. Разпределяме сместа на пет равни части и я оцветяваме. Аз избрах лилав, син, зелен, червен и жълт цвят, но може и повече ;)

В предварително застлана с хартия за печене тава разпределяме смесите по следният начин:

изсипваме синята смес, в нейният център изсипваме лилавата, в нейната среда зелената…и така докато не сме изсипали всички подготвени смеси.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 30 минути или до суха клечка.

Получават се цветни кръгове, който при разрязване наподобяват дъга.

Тъй като не разполагам с разрез ви показвам само как изглеждаха изпечени при сглобяването на тортата.

Пълнежа е с любимият ми кокосов крем:

500 гр. маскарпоне

5 с.л. пудра захар

100/150 мл. неподсладено кондензирано мляко (може да замените с високомаслено прясно мляко)

100 гр. кокосови стърготини

Разбиваме маскарпонето със пудрата захар и прясното мляко с миксер. Ако крема ви се стори не достатъчно сладък добавете още захар. Ако стане много гъст добавете още малко мляко, ако стане много рядък добавете още кокосови стърготини и/или пудра захар. Крема не става много сладък, така, че ако не желаете може да добавите още захар, като съответно увеличите количеството мляко.

Освен това ще са ви нужни:

15 бишкоти савоярди

200 мл. сироп от бъз

Сиропа от бъз разреждаме в 100 мил. вода и с него напояваме блата и бишкотите.

Сглобяване:

Разрязваме блата на две. Сиропираме основата и измазваме с 1/2 от кокосовия крем. Върху крема нареждаме напоените бишкоти и върху тях нанасяме останалата част от крема. Покриваме с вторият блат и оставяме в хладилника за около половин час да стегне.

След това измазваме с маслен крем:

125 гр. меко масло

пакетче ванилия

250 гр. пудра захар

2.с.л. прясно мляко

Разбиваме мекото масло с миксер, прибавяме ванилията и постепенно пудрата захар. Когато захарта е напълно разтворена добавяме прясното мляко.  Трябва да получим пухкава и хомогенна маса. Ако масленият крем стане много рядък, добавете още захар да го сгъстите, ако стане много гъст, добавете още мляко, за да разредите.

Измазваме тортата равномерно с масленият крем и оставяме в хладилник за още няколко часа да стегне, преди да я покрием с фондан, най-добре една нощ.

За тази торта ми беше необходим около 600гр. бял и около 250 гр. оцветен в черно фондан.

Честно казано е много трудно да се оцвети черен от бял фондан…същото важи между другото и за червеното.

Аз бях правила опити преди…но честно казано получих доста сив (НЕ черен) фондан, който стана доста ронлив и се нацепи ужасно! Доста ядове брах тогава…ама хайде да не си припомням, че още се ядосвам като се сетя.

В крайна сметка исках да ви посъветвам, ако решите да украсявате с черен или червен фондан просто да си купите готов вече оцветен. Вярно, че е по-скъп, но 100% ще си спестите много нерви и главоболия 🙂

Ето я и тортата:

Мммм….съвсем забравих да разкажа са иглуто 🙂

Всъщност направата му беше по-лесна от колкото си мислех, но за жалост не успях да направя постъпкови снимки, тъй като го правих по малките часове 🙂

За направата му смесих няколко обикновени бисквити с масло и течен шоколад.  Сложих сместа в една малка купичка на стегне и покрих с фондан.

Ето и едно клипче как да си направите пингвинчета:

Ето я и мама Пингвин:

и малкото пингвинче:

и ето пак цялата торта:

В следващата си публикация ще ви покажа приятелите на това сладко създание :

to be continued…

Advertisements

9 responses »

    • Поли, благодаря за въпроса! Как съм забравила направо не знам 😦 Пече се на 180 градуса, за 30 минути или до суха клечка 🙂

      • Благодаря!
        Чудесна е тортата! Веднага ме грабна!

  1. Zdr tortata e straxotna;-))) edin vapros imam kak moga da se svarja s vas .. Iskami se da iznenadam I mojt Alex s neschto podobno ;-)) az li4no Sam mnogo neopitna v tazi svera I bix se radvala ako po njkakvav na4in se svarjem. Blagodarj

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s