Коледен венец

Стандартен

Коледа наближава и реших да ви покажа коледният си венец. Направих го още в началото на Ноември, когато ме беше обвзела творческа треска…но едва сега му дойде времето :DПредлагам ви алтернативен коледен венец, направен изцяло от хартия и стиропор.Коледен венецЩе са ви необходими:

няколко вида твърда цветна хартия

силиконово лепило

сатенена панделка

венец от стиропор – такъв открих съвсем случайно на един щанд за коледна украса. Преди да го открия си бях наумила да направя венец от слама:  http://www.swiss-auktion.ch/uploaded/724acdd437e9ab88651b783d21f2db71.jpg. Другият вариант, който ми беше хрумнал е да намачкам вестници и да ги омотая с дебел конец…В крайна сметка попаднах на готов венец от стиропор, което ми спести много време и усилия.

Ето как го направих:

1. Подбираме подходяща хартия и изрязваме кръгове (при мен приличат по-скоро на квадрати 😀 ). Всеки кръг разрязваме „охлювообразно“ или по-точно казано – спираловидно, т.е. на една дълга лента.

Коледен венец

2. Така получената лента увиваме около себе си, като започваме да завиваме от най/външният край на вътре. Притискаме и пристягаме, а накрая, когато вече сме навили цялата лента, отпускаме до получаване на желания размер.

Колаж-001

3. След като сме избрали подходящият размер слагаме силиконово лепило на „дъното“ и притискаме за няколко секунди (снимката долу в дясно). Аз прецених, обаче, че не ми е достатъчно лепилото и освен отдолу намазах с лепило, с помощта на четка и между вътрешните пластове.

4. Изрязваме си листенца и ги прикрепяме към коледното цвете 🙂

5. Готовите цветя оставяме за няколко часа или докато лепилото изсъхне напълно.

6. Сглобяваме венеца, като предварително увиваме единият му край със сатенената панделка, с помощта на която по-късно ще го закачим.

Коледен венец

Готово!

Коледен венец

и едно леко отклонение от коледната тема, тъй като днес е 12.12. 2012…не можах да се стърпя да не напиша или по-точно препиша нещо за това число 😀 Още повече, че любимият ми мъж е роден на 12 😀

Числата ваят красиви форми

Числата не са понятие, криещо собствен израз. Дали обаче заради това те са лишени от значение? В никакъв случай! Дори само споменатите вече бонбонено съдържание, моторен шум и любовното опиянение отговарят на един железен закон на реториката.

Три изброени елемента постигат най-доброто изразно въздействие. Два биха били твърде малко, а четири твърде много. Защото формата е съдържание. И тази форма често е свързана с ред, ориентиращ се по числата, както в реториката, така и в поезията.

А нека си спомним за първата любов, седемте смъртни гряха, 666, петък 13-и…

Най-силно е числото 12!

Словосъчетанията с числа, отразяващи различни навици и суеверия, са оставили своите следи в мислите и чувствата на човека. Сред рояка числа с богато значение изпъква числото 12.

Според вярванията на древните гърци на Олимп са живеели 12 основни богове – от Афродита до Зевс (Олимпийските богове са общо 14, но никога не са били повече от 12 едновременно). Два пъти по 12 часа прави едно денонощие. Цяла, ползвана столетия наред аритметична система, почива върху числото 12, наред с обичайната днес система, която се базира на числото десет.

Дванайсетичната система е пуснала корени в нашето ежедневие. Всеки знае колко са дузина яйца. Всеки изтънчен търговец се опитва да се разграничава от предлаганата на „дузини“ малоценна стока от продавачите на едро. Числото 12 е съществена измервателна величина и това най-често се обяснява с 12-те лунни фази, които маркират хода на една година.

Числото 12 за верующите

В Библията числото 12 е едва ли не лайтмотив. 12-те апостоли, които трябва да разпространяват Божието слово, 12-те племена на Израел, 12-те псалми, които се пеят през нощта, Светият Дух и 12-те добродетели. Някога християнската Коледа е продължавала 12 дни и 12 нощи. Също и светият град Ерусалим е напълно под знака на числото 12. Градът има 12 врати с 12 ангели. Освен това почти всички измервателни способи в града се базират на числото 12.

Но дори и извън религията има впечатляващи примери за силата на числото 12. Да вземем додекафонията – музикална система, състояща се от 12 равноправни степени (хроматичната гама), като за всяко музикално произведение се избира една 12 степенна редица (серия), която включва всички 12 тона от хроматичната гама. Първото такова музикално произведение е написано от Арнолд Шонберг.

Източник: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4458091

Весели и приятни предколедни дни!

До скоро!

Advertisements

5 responses »

  1. Чудесен е венецът! Много пъстър и свеж! И аз имам един подобен, който ще покажа съвсем скоро :–)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s