Торта Сникърс

Стандартен

В последната си публикация за тази година съм ви подготвила едно изключително сладко изкушение 🙂

Препоръчвам го за хора, които обичат вкуса на карамел и шоколад, а и не си броят калориите. Рецептата за него бях видяла много отдавна при Ирина.

Десерта е изключително вкусен, но ще имате купища съдове за миене…а и часовете за приготвянето му не са малко…но определено си струва! Ето и рецептата, която адаптирах според вкуса си от рецептата на Ирина:

За блата:

140гр. меко масло
75гр. пресята пудра захар
70гр. ситно смлени бадеми или орехи
щипка сол
екстракт от ванилия
1 яйце на стайна температура
1 с.л. винен оцет
около 200 гр. пресято брашно, плюс още няколко супени лъжици за доомесване

Приготовление:
първо си приготвяме блата:

Разбиваме маслото, захарта, ванилията с миксер до побеляване. Добавяме яйцето, оцета и солта, а накрая и брашното със смелите ядки. Разбиваме за кратко с миксера, докато тестото стане на едри „бучки“ и започне да се отделя от бъркалките на миксера.

Тестото става доста меко, не като другите маслени теста, които съм приготвяла досега, така , че се наложи да го доомеся с още малко брашно на ръка. Важно е обаче да не се увличате за да не стане тестото много сухо и твърдо.

Увиваме готовото тесто в свежо фолио и го оставяме в хладилник да престои за поне час, за да може да стегне и да можем да го разточим.

След като е стенало добре го разточваме на кръг с диаметър по-голям от диаметъра на тавата, в която ще го печем. Разстиламе тестото в тавата като го надупчваме с вилица. Загряваме фурната на 180 градуса и печем блата около 20 минути.

Изкарваме и изчакваме напълно да се охлади преди да сглобим тортата.

През това време може да и приготвим карамеленият слой:

За карамеленият слой ще са ви необходими:

200гр. изпечени и обелени фъстъци
150гр. бяла захар
1 с.л. мед
40г масло
200мл течна сладкарска сметана (пълномаслена и задължително неподсладена)

Карамелизираме си захарта докато получим тъмен кехлибарен цвят, добавяме маслото и меда и разбъркваме енергично. Сместа започва да ври доста бурно, но това не бива да ви тревожи. Накрая добавяме сметаната и оставяме да поври още около 5 минути. Изсипваме в купичка и добавяме обелените фъстъци.

IMG_3821-001

Следващата стъпка е да си приготвим фъстъченият мус:

200 гр. нискомаслена филаделфия
5 с.л. фъстъчено масло с парченца фъстъци
5 с.л. пудра захар
200мл. течна сладкарска сметана (пълномаслена и задължително неподсладена)

Разбиваме филаделфията и захарта за кратко с миксер, добавяме фъстъченото масло. разбиваме докато получим хомогенна смес и оставяме настрана. В отделна купа си разбиваме сметаната на сняг (сметаната трябва да е студена, непосредствено преди да я разбием я вадим от хладилника). Разбитата сметана добавяме с помощта на шпатула към фъстъчената смес. Оставяме в хладилник за около 15 минути, за да стегне леко преди употреба.

Накрая си приготвяме шоколадовата глазура:

Продукти:

200 гр. черен шоколад (минимум 60% какао)
200 мл. неподсладена течна сладкарска сметана
Начупваме си шоколада на малки парчета и го оставяме в огнеупорна купа. В друга купа кипваме сметаната и я прибавяме към шоколада. Изчакваме една минута и разбъркваме докато не получим гладка и лъскава смес. Оставяме настрана за да изстине до стайна температура.
Сглобяване на тортата:
1. разпределяме карамелената смес върху балата:
IMG_3826-001
прибираме в хладилник за десетина минути докато стегне.
IMG_3836-001
2. Върху карамела разпределяме фъстъченият мус, като се стараем да го загладим максимално равномерно. Целта е да имаме равномерни и прави слоеве.
_MG_3845-001
3. Върху фъстъченият мус нанасяме шоколадовата глазура.
_MG_3850-001
Аз лично изсипах глазурата по средата и после разпределих, но може да изберете и друг метод 🙂
IMG_3861-001

IMG_3880-001

Тортата оставяме в хладилник за поне 4 часа, трябва да стегне много добре, иначе слоевете се смесват един с друг и се губи сникърс ефекта 😀

Може да декорирате с парченца фъстъци.

Ето и разрез:

Торта Сникърс

И още един:

Торта Сникърс

И накрая ви пожелавам весело посрещане на Новата Година. Нека ви донесе най-вече здраве! Бъдете щастливи, усмихнати и доволни от постигнатото през старата 2012 и се подгответе за двойни дози през новата 2013! Благодаря ви за посещенията и милите коментари! Надявам се и през новата година да ви нося вдъхновение, както вие на мен!

Торта Сникърс

Да ви е сладко!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s