Френски макарони с мока крем

Стандартен

Греховно вкусни, красиви и неустоими!!!

Френските макарони не са просто сладки…те са бижута, мания, страст,изкушение.

За пръв път попаднах на френски макарони при Ирина.

Няколкото несполучливи опита само ме мотивираха още повече да направя перфектния макарон! Най-сетне!!! Никога не съм си мислела, че ще прекарам 10 минути на 10 сантиметра от фурната, въоръжена с аларма, часовник и топлоизолираща ръкавица!  През цялото време гледах и „благоговеех“ пред макароно-сътворяването 😀

Едно или по-точно най-важното нещо при приготвянето на макароните е перфектния външен вид! Не само да има вкус на макарон, а да изглежда като такъв! Повърхността трябва да е съвършено гладка, той- съвършено кръгъл! „Поличката“, „Крачетата“, „Пънчето“ или по-просто казано самата основа на макарона трябва да е с абсолютно същата големина колкото „тялото“ и нито милиметър повече!

_MG_4624-001

Макарона не е обикновена сладка, в никакъв случай! Макарона е съвършенство, както на вкус така и на външен вид! Никакви компромиси не са допустими 😀

Цветовете за допълнителна наслада за окото! Това пък от своя страна предразполага за експериментиране и все по-разнообразни вкусове! Шам-фъстък, смокиня и малина са сред най-любимите ми вкусове! А за шоколадови с крем кафе се отказвам от всички макарони на света взети заедно 😀 !

_MG_4616-001

Ето и рецептата адаптирана от Ирина:

Продукти за около 40 черупки:

115гр. пресята пудра захар

50гр. брашно от бадеми

10гр. какао

60гр. белтъци (престояли най-малко 4 дена в хладилник)

40гр. кристална захар

Приготовлнеие:

Бадемовото брашно, пудрата захар и какаото се пресяват минимум два пъти.

С помощта на миксер (на ниска степен) разбиваме белтъците на пяна. Постепенно добавяме кристалната захар и увеличаваме скоростта. Разбиваме до така наречените „меки върхове“. Ето тук може да видите нагледно какво е меки върхове.
След това с помощта на шпатула прибавяме към белтъчната смес на 2-3 пъти вече смесените- бадемово брашно, пудра захар и какао.

Готовата смес се шприцова на еднакви кръгове върху хартия за печене. Може предварително да си очертаете кръговете за да за възможно най-идентични по размер макароните.

Потупва се тавата отдолу и се оставят настрана докато хванат коричка или докато спрат да лепнат отгоре. Печем за около 12 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса.

За крема:

_MG_4630-001

Продукти:

250 гр. маскарпоне

2ч.л. нес кафе

50мл. гореща вода

пудра захар на вкус

Разбиваме маскарпонето с две супени лъжици пудра захар. предварително разтваряме нес кафето в горещата вода. Добавяме го на струя към маскарпонето и разбиване. Сладостта на крема определете сами, аз лично слагам не повече от 4 с.л. пудра захар.

Върху вече изпечените и изстинали черупки шприцоваме от сместа и слепваме. Оставяме да престоят за около час, два и хапваме 😀

_MG_4644-001

Направата на макарони изисква много време и търпение и най-вече опит. Това обаче за безспорно най-вкусните сладки, които някога съм опитвала. Струва си да опитате, дори и първите няколко опита да са съпроводени с провал! Струва си, определено!

Advertisements

3 responses »

  1. Zdraveite, izglejdat strahotno. 🙂 Imam vypros kym “След това с помощтта на шпатула прибавяме към белтъчната смес на няколко пъти бадемовото брашно, пудрата захар и какаото. Към тях се прибавя на 2-3 пъти бадемовата смес.“. Samo s shpatula li ryzbyrkvame ili s miksera? 🙂 Pozdravi!

  2. Здравей Вани, единствено белтъците разбиваме с миксер на сняг. Бадемовата смес добавяме изцяло с помощта на шпатула. Като бъркаме внимателно, полека и в една посока. Целта е да не влезе много въздух в сместа. Когато в сместа има много въздух макароните се напукват много при печене и всъщност се получава само бадемова сладка 🙂 Благодаря за коментара!

  3. I az blagodarq za byrziq otgovor. 😀 Predi vreme si kupih edna silikonova podlojka za pechene na makaroni, shte q izprobvam s tvoqta recepta v nai-skoro vreme… 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s