Честит рожден ден Ния :) Happy Birthday Niya :) The Owl party :)

Стандартен
Това със сигурност ще е една от най-дългите публикации, която съм подготвяла. Нямам търпение да ви покажа всичко, което приготвих за рождения ден на малката си дъщеричка Ния. За разлика от миналата година, тази започнах с плануването и подготовката на партито още декември…. 😀 След кратко умуване и помощ от чичко Гугъл темата беше избрана- Сови и Совоподобни 🙂 Освен, че символиката на совите много ми харесва, се въодушевих от разнообразието и възможностите, които тази тема ми дава. Не мога да не вмъкна и кратко описание за символиката на Совите 🙂

Совата е интересна птица, която често свързваме със страховити усещания за нощна гора. Но тя притежава уникални качества, малко по-познати по света Совите са символ на мъдрост, знания, интелект, те разсейват мрака на невежеството. Според различни твърдения се смята, че именно совата помага на притежателя си да надниква в бъдещето и да вижда това, което е скрито за очите на другите. Фън Шуй експертите споделят, че совата създава около себе си енергийно поле, което привлича благополучието и човек може да се развива в правилната посока. Тя е символ и на богатството, на личностното израстване и духовно развитие.

Не случайно любимецът на Хари Потър беше бяла сова. (източник)

Исках рожденият ден да има собствена тема и мото, около което всичко да се върти. Реших да направя гирлянди, малки знаменца за мъфините,  подаръчетата за гостите, етикети за тях…
След дълго умуване и кроене на планове се оказа, че Вторият Рожден Ден на Ния ще бъде един доста мащабен проект 🙂
Костваше ми наистина доста усилия, но си струваше всяка вложена минута!
Тук открих супер сладки шаблони готови за принтиране, чийто автор е една много мила дама на име Katie Waltemeyer. Безплатно и естествено само за домашна употреба! (Only for home Use!!!)
За гирляндите ще са ви необходими:
цветни картони,
перфоратор,
цветна панделка,
лепило,
изрязани шаблончета на мотиви (в случая малка совичка, къпкейк и надпис Happy Birthday)
Направата е супер лесна:
изрязвате си еднакви по размер триъгълници, залепвате предварително подбраните шаблони, продупчвате по две дупки в краищата и през тях прокарвате цветната панделка!
Owl Garland
По същият начин приготвих и гирлянд с правоъгълници, кръгчета и квадрати.
Owl garland
Други идеи за направа на гирлянди може да видите тук.
Имаше и още нещица, но ще си запазя правото да ви ги покажа за друг път.
Сега нямам търпение да ви покажа сладките които подготвих за подарък за гостите.
Може би си спомняте сладките, които приготвих за сватбата.  След като тогава така добре се приеха реших, че мога да използвам идеята поне още веднъж 🙂 Следващата ми задача беше само да намеря формичка за сладките…и естествено да е сова 🙂
За най-голямо мое щастие това се оказа една много лека и приятна задача. Още в първият магазин, в който влезнах открих точно това, което търсих!
Та ето ги и тях – сладките 🙂
Owl Cookies for the Guests
Owl Cookies for the Guests
Owl Cookies for the Guests
Рецептата е адаптирана от Ирина:
 2 яйца
100г захар
50г кафява захар
200г мед
200мл олио
10г бакпулвер
2 ч.л. канела
1 ч.л сух джинджифил
около 600г пресято брашно
Бялата и кафявата захар се смесват. Слагаме ги в тенджера с дебело дъно и ги разтопяваме на средно силен огън.Щом захарта се стопи изсипваме канелата , джинджифила и бакпулвера и разбъркваме енергично. Получава се бяла, пенеста и мехуреста смес.Изсипваме сместа в голяма купа и изчакваме да поизстине за около 10 минути.
Щом сместа е поизстинала добавяме едно по едно яйцата и накрая олиото.След това добавяме постепенно брашното. Когато сместа стане трудна за разбъркване, прехвърляме върху набрашнен плот. Месим, докато получим меко и гладко тесто.Ако прекалим с брашното сладките стават твърди и чупливи.Увиваме тестото в свежо фолио и оставяме да престои за няколко часа, най-добре за една нощ в хладилника.Може да се замрази,но преди употреба трябва да се извади поне час на стайна температура.Печем в предварително загряна фурна за около 10 минути или докато сладките леко порозовеят. Ако искате сладките да са по-меки разточете на по дебело и обратно, ако искате да са по-хрупкави на по-тънко.
За декорацията са нужни:
около 500гр. фондан
различни бои за фондан, в случая съм използвала електриково зелено, розово и жълто на Америколор
черен флумастер естествено с ядлива боя 🙂
резец сова
за опаковане:
етикети с името на рожденика
целофанови торбички
панделки
Owl Cookies for the Guests

Owl Cookies for the guests

Следващата вкусотийка под формата на сова 🙂 са така нашумелите напоследък Cake Pops, т.е. тортички на клечка 🙂

Owl Cake Pops

За жалост снимката не стана хубава, но това не попречи на желанието ми да ви ги покажа. Съвсем скоро обаче ще ги приготвя отново и подготвя нова публикация с по-подробни обяснения за направата им, рецепта и естествено с нови снимки 🙂 Не пропускайте!

Другата сладост, която бях приготвила бяха два вида мъфини: ванилови с марципан и лешници и шоколадови със смокини. Знаменцата направих от горе посочените шаблони, които залепих един за друг, а между тях поставих по една клечка за зъби.

Owl presents for the guests
Ванилови мъфини с марципан
За пълнежа:
200гр. марципан
50гр. нуга
нугата може да заместите с нутела, парченце шоколад или ядка според вкуса
За мъфините- около 14бр.
150гр. захар
2 средноголеми яйца
1 пакетче ванилия
120 гр. разтопено и охладено масло
1 ч.ч. брашно
5с.л. прясно мляко
1ч.л. бакпулвер
1/4 ч.ч. фино смлени лешници
щипка сол
Разбъркваме яйцата, захарта. Към тях добавяме предварително пресятото и смесено с бакпулвера брашно. Добавяме го постепенно към яйчната смес като го редуваме с млякото и маслото. Накрая добавяме лешниковото брашно.
Слагаме по една супена лъжица в хартиените формички, отгоре слагаме по едно марципаново топче и отгоре по още една лъжица от сместа.
На колажа отдолу може да видите как да си приготвите марципановите топчета за пълнежа.
Cupcakes

Разбиваме маслото с пудрата захар, добавяме изварата и накрая филаделфията, докато сместта се хомогенизира. По желание може да добавите няколко капки хранителна боя. При мен в случая е електриково зелена на Америколор.
В случай, че фростинга ви стане много течен може да добавите още пудра захар и масло. Оставете за 15минути в хладилника и ако все още е много течно добавете още масло. Фростинга се стяга доста от маслото, а и маслото доста ще се усеща, така че не прекалявайте. Аз лично исках вкуса на маслото да не е доминиращ, иначе може да замените изварата изцяло с меко масло.
Готовият фростинг шприцоваме върху много добре изстиналите мъфини. Слагаме знаменцата и сме готови!
За шоколадовите мъфини съм използвала следната рецепта:

1/2 ч.ч. разтопено и изстинало масло

2 големи яйца

1 ч.ч. прясно мляко

1 с.л. оцет

ванилия

1 3/4 ч.ч. брашно

6с.л. какао (по възможност неподсладено)

1 ч.ч. кафява захар (може и бяла)

2 ч.л. бакпулвер

щипка сол

1/2 ч.ч. нарязани на ситно изсушени смокини

1/2 ч.ч натрошен черен шоколад

Преди да започнем същинското приготовление прибавяме оцета към прясното мляко и оставяме настрана.

На практика технологията за приготвяне на мъфини е съвсем проста: смесваме сухите и мокрите съставки поотделно а накрая прибавяме мокрите към сухите.

Иначе казано в един съд смесваме брашното, захарта, какаото, смокините, шоколада, солта и ванилията, а в друг яйцата, маслото и млякото. Прибавяме течните към сухите като разбъркваме само дотогава, докато съставките се обединят. Не бива да се прекалява с бъркането.

Печем в предварително загряна фурна за около 20 минути на 170 градуса.

За фростинга използвах същата рецепта, като за ваниловите, само, че оцветих в електриково розово.

Процедурата е същата- шприцоваме върху добре изстиналите кексчета и оставяме на хладно до консумация.

Ето най-накрая дойде време за нейно Величество Тортата!

Owl Birthday Cake

Двуетажна, че как иначе нали Ния навърши цели две години! 🙂
Използвала съм същата рецепта като за тортата на Алекс. Като съм използвала двойно количество. Долната торта е с три блата, както и горната.
Понеже тортата беше за домашна консумация реших, че мога да експериментирам и да си приготвя фондан сама. Преди време бях пробвала, но усилията ми не бяха увенчани с особен успех 🙂 Този път обаче изпробвах нова рецепта и бях наистина много доволна от резултата.
Рецептата за фондан адаптирах от Миа:
1 пакет желатин
60мл. вода
120 мл. глюкоза
1 ч.л. глицерин
1/2 ч.л. лимонена киселина
1/2 ч.л. сол
1 кг. пудра захар, плюс още пудра захар за доомесване
Приготовление:
Преди да преминем към същинското приготовление си пресяваме пудрата захар, поне 2 пъти!
1. Първо накисваме желатина в 60 мл. вода докато набъбне и поеме течността. След това загряваме желатиновата смес докато желатина се разтвори напълно. Желатина не бива в никакъв случай да завира, защото губи свойствата си.
2. В разтвореният желатин добавяме глюкозата, глицерина. лимонената киселина и солта.
3. В дълбока купа изсипваме 2/3  от пудрата захар и оформяме кладенче в средата. В него изсипваме желатиновата смес.  добавяме и разбъркваме с миксера. Използвайте приставките за тежки теста!!! Иначе рискувате да пренатоварите миксера, което може да има и фатални последствия 🙂 – разбирайте да останете без миксер.  Моят миксер е с мощност 350Вата.
4.  След като разбъркате сместа с миксера я доомесете на ръка с останала част от пудрата захар. Месим докато тестото стане гладко и хомогенно.  Тестото трябва съвсем леко да лепне по ръцете.
5. Увиваме го плътно в свежо фолио и го оставяме да престои поне 24 ч. Ако е необходимо преди употреба доомесваме с още пудра захар.
Фондана има доста дълга трайност, аз лично приготвих този 3 седмици преди да влезе в употреба.
Всички фигурки по тортата както и самото нейно покритие са от този фондан.
За оцветяване съм използвала електриково зелено и розово на Америколор.
Ето как изглеждаше част от празничната трапеза:
Owl Birthday Party
и естествено совичките отблизо:
Owl Cake Toppers
и естествено, че имаше и подарък за малката рожденичка, също опакован в хартия на сови:
Present for the birthday girl :)
Надявам се да ви е  било интересно!
Ще има продължение и още изненади на тема сови 🙂
Owl Birthday Cake
До скоро!
Пишете ако имате въпроси, предложения и предпочитания! Не само за конкретната, но и за теми, които биха били от интерес и за в бъдеще!
Advertisements

6 responses »

  1. Страхотно парти. Поздравления за подготовката и осъществяването на идеите. Този фондан и на мен ми е от любимите и винаги ми се получава 🙂

    • Благодаря ти Ани! Аз съвсем скоро попаднах на точно тази рецепта и останах супер доволна. Единственото, което не ми хареса е, че изсъхва супер бързо, но и с това се свиква 🙂

  2. Pingback: Кейк попс или малки тортички на клечка | Една жена - една вселена

  3. Pingback: Парти банички на клечка | Sweetland Republic

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s