Happy Birthday Rolf! Торта за един моряк мечтател :)

Стандартен
За днес съм ви приготвила една морска торта.Happy Birthday Cake

За пръв път правя торта на морска тема и се забавлявах искрено. Толкова беше интересно да изработя лодката, просто нямах търпение да я видя готова 🙂

Идеята за морска торта дойде всъщност от съпругата на рожденика, който е запален хоби-моряк. Всъщност тортата има и един доста по-дълбок замисъл.

Като че ли започвам малко отпред назад, но да опитам.

Преди време съпругата на Ролф ми сподели, че имат огромно желание да преплуват почти цял Дунав, всъщност от Регенсбург до Русе. Тъй като обаче едно такова пътуване е доста енергоемко и доста скъпичко, (да не говорим, че с малко дете е почти невъзможно), бива все така отлагано. Съпругата му обаче беше толкова въодушевена от идеята да преплуват Дунав, че обмисляше какви ли не варианти…и всъщност един от тях се оказа абсолютно постижим!

Тук е мястото да ви разкажа, че в Германия (в която живея вече 10 години) един от най-любимите и известни сладкиши се казва „Дунавска вълна“ (Donauwelle) и именно такава е тортата отвътре!

Може да се каже, че макар и в преносен смисъл Платноходката на Ролф се понесе върху Дунавските вълни и отплава към една далечна и непозната за него страна! Опс, всъщност аз изобщо не съм ви я показала, но ето коригирам се веднага 🙂

Sailboat Cake/Segelboot Torte/ Торта с кораб

и ето как, макар и чисто метафорично една от най-големите мечти на милите ми приятели се изпълни. Аз все пак им пожелавам от все сърце един ден да потеглят не само със захарната, ами и със своята истинска платноходка, която мирно ги чака на пристанището в Регенсбург 🙂

Сега идва ред и на рецептата, която адаптирах от сестрата на Ролф:

150гр. масло
125гр. захар
3 средно големи яйца
250гр. брашно
1ч.л. бакпулвер
4-5с.л. прясно мляко

1 с.л. неподсладено какао
1 буркан компот от вишни или череши (750мл.)

Приготовление:

Разбиваме маслото,захарта и яйцата докато станат на пяна и сместа изсветлее.

Последователно добавяме пресятото брашно,бакпулвера и млякото.

Отделяме 1/3 от сместа и към нея добавяме какаото.
Разпределяме останалата смес върху тава с диаметър 28см. и отгоре разпределяме черешите/вишните. Най-отгоре разпределяме какаовата смес. печем

за пълнежа:


Домашен яйчно-ванилов крем:

Продукти:
500 мл прясно мляко
2 жълтъка
8 с.л.захар
5 с.л.брашно
есенция ванилия или ванилия на прах
1 п. желатин

200гр. бял шоколад

в случай, че не разполагате с време или просто решите да се улесните, може да замените крема с  
1 пакет ванилов пудинг/нишесте.
Приготовление:

Смесваме захарта и брашното, към тях добавяме малко мляко и бъркаме докато получим гладка каша. След това слагаме жълтъците и останалото мляко. Сваряваме на гъст крем, като през цялото време бъркаме! Махаме от огъня и добавяме желатина. Не е нужно да разтваряме предварително желатина,той ще се разтвори от горещия крем,но трябва да се бърка докато не се е разтворил напълно. След това добавяме предварително начупеният шоколад към крема и бъркаме докато се стопи.  Оставяме крема да изстине и после го нанасяме върху блатовете.

Сглобяване:

Процедурата е съвсем стандартна: редуваме блат с крем като завършваме с блата.

Подредената торта оставчме в хладилника за няколко часа, най-добре една нощ, за да стегне крема.

Ако решите да украсите тортата с фондан ще вие нужен маслен крем. Бъдете внимателни при измазването, тъй като върху такъв тип крем масленият крем не винаги се залепва плътно. Ако изпитвате трудности с измазването, може да облепите тортата с допълнителен блат (лента) отстрани или просто да добавите към масленият крем трохи от остатъците на блата.

Ако имате въпроси ще ви отговоря с удоволствие 🙂

Маслен крем:

125 гр. меко масло

ванилова есенция

250 гр. пудра захар (пресята поне два пъти)

2.с.л. прясно мляко

Разбиваме мекото масло с миксер, прибавяме ваниловата есенция и постепенно пудрата захар. Когато захарта е напълно разтворена добавяме прясното мляко.  Трябва да получим пухкава и хомогенна маса. Ако масленият крем стане много рядък, добавете още захар да го сгъстите, ако стане много гъст, добавете още мляко, за да разредите.

Измазваме тортата равномерно с масленият крем и оставяме в хладилник за още няколко часа да стегне, преди да я покрием с фондан, най-добре една нощ.

За тази торта ми беше необходим около 700гр. бял фондан.

Sailboat Cake/Segelboot Torte/ Торта с платноходка

Самата торта се състоеше от три блата, т.е. двойно количество блат! Крем направих доза и половина, но мисля и че една доза би стигнала.

Фондана съм оцветила с Royal Blue на Wilton, като съвсем умишлено не хомогенизирах изцяло цвета, за да имитира вълни 🙂

 

Anchor/Anker/Котва

До плаване!

Advertisements

8 responses »

    • Искрено ти благодаря Ани, толкова ме радва одобрението ти! Прегръщам те силно!

      • Ани, понеже ти много обичаш да експериментираш с нови рецепти, ако не си правила Дунавска Вълна ти я препоръчвам, стана много вкусна и сочна 🙂

  1. Pingback: Пчелички, калинки и цветя | Sweetland Republic

  2. Pingback: Торта с Ben 10 | Sweetland Republic

  3. Pingback: Luki za Sveto Krštenje!Zur heiligen Taufe!Честито Кръщене Лука! | Sweetland Republic

  4. Pingback: Честит Рожден Ден Лени! На рожден ден ела, ще ядем, ще ядем вкусна торта със крем! | Sweetland Republic

  5. Pingback: Честит Рожден Ден Лени! На рожден ден ела, ще ядем, ще ядем вкусна торта със крем! | Sweetland Republic

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s