Сладки с орехи

Стандартен
За днес отново съм приготвила едно сладко, коледно изкушение 🙂
За пръв път опитах тези сладки преди няколко години. Рецептата за тях ми даде една приятелка, на която също са любими.
Изпълнението не е трудно, но е сравнително времеемко. Резултата обаче, ще ви впечатли!
Сладки с орехи
Ето и рецептата:
150 гр. брашно
100 гр. смлени лешници
1 ч.л. бакпулвер
150гр. захар
щипка сол
1/2 ч.л. канела
1 яйце
100 гр. меко масло
Освен това :
шипков мармалад за слепване
смели лешници или орехи за декорация
орехи за декорация
200 гр. тъмна или светла кувертюра (може и обикновен шоколад)
кръгла формичка за сладки с диаметър 3см.
Сладки с орехи
Приготовление:
Разбиваме с миксер маслото и захарта, колкото да се обединят. След това слагаме яйцето и отново разбиваме. След това добавяме всички останали съставки и бъркаме докато не получим хомогенна смес. Тестото става сравнително тежко и лепкаво. Може да разбъркате и с ръце, ако ви е по-лесно.
Оставяме тестото за около 30-40 минути в хладилника да стегне.
Разточваме вече стегналото тесто върху много добре набрашнена повърхност! Както споменах тестото е доста лепкаво и ако не набрашните добре, няма да може да оформите кръгове. Аз разточвам тестото на много тънко, около 3 мм. Накрая се получават около 50 слепени сладки.
С формичката за сладки си изрязваме кръговете и ги печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10 минути.  Наглеждайте ги, защото всяка фурна пече различно! Сладките се пекат само докато леко им порозовеят краищата.
Оставяме на страна до пълното им изстиване.
Междувременно си разтопяваме шоколада на водна баня.
След като разтопим шоколада го темперираме, т.е. оставяме го да изстине, докато достигне телесна температура. Не ни е нужен термометър за целта, просто потопете кутрето в шоколада и когато усетите температура сходна на телесната ви е готов.
Докато изчакваме шоколада да се темперира слепваме сладките с шипковия мармалад.
След това измазваме всяка сладка с шоколада отстрани и овалваме в смлени лешници.
Оставяме настрана да стегне шоколада. Накрая потопяваме по половин орехова ядка в шоколада и украсяваме сладките отгоре.
За най-добър вкус изчакайте сладките да престоят 24, а по възможност и 48 часа преди консумация!
Сладки с орехи
Да ви е сладко 🙂
Advertisements

2 responses »

  1. Pingback: Маккуин Светкавицата, черешки и сметана с шоколад | Sweetland Republic

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s