1/2 ч.ч. кристална захар
3 яйца
3/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. мляко
1 ванилия
щипка сол
Приготовление:
Първо загряваме фурната на 200 градуса.
Отделяме белтъците от жълтъците и ги разбиваме на сняг в суха и чиста купа, като постепенно добавяме захарта, ванилията и щипката сол. Разбиваме докато получим лъскава и стегната смес.
Към белтъците добавяме един по един жълтъците и разбъркваме добре.
След това добавяме брашното, бакпулвера и млякото като ги редуваме.
Печем на 180 градуса за около 20-30 минути. Най-добре следете да не прегори, защото всяка фурна пече различно. Изваждаме от фурната и изчакваме напълно да се охлади, след това разрязваме блата на две.
За кокосовия крем на първия етаж са ви необходими:
500 гр. маскарпоне
150 мл. неподсладена сметана (може и мляко)
4-5 с.л. пудра захар
около 100гр. кокосови стърготини
300 гр. бонбони рафаело
Разбиваме маскарпонето със пудрата захар и сметаната с миксер. Ако крема ви се стори не достатъчно сладък добавете още захар. Ако стане много гъст добавете още малко мляко/сметана, ако стане много рядък добавете още кокосови стърготини и/или пудра захар.
Крема разпределяме върху блатовете равномерно, а върху него разпределяме нарязаните на половина бонбони рафаело. 300 гр. бонбони рафаело ми стигнаха за два блата, а тортата имаше общо 4, т.е. единият остана без бонбони само с крем.
За вторият етаж направих крем брюле:
Карамелен сироп:
1ч.ч. захар
180мл. вряща вода
Приготовление на сиропа:
Най-напред си приготвяме сиропа, тъй като трябва да изстине напълно за да се сгъсти. Може да го приготвите и на предния ден.
Слагаме водата да заври. През това време слагаме захарта в тенджера и разтопяваме докато стане светло кафява на слаб котлон. Сваляме от котлона и при непрекъснато бъркане добавяме водата на струя. Бъркайте докато разтопената захар и водата се обединят. Оставете настрана да се охлади напълно.
Продукти:
500 мл. сладкарска сметана (неподсладена и по възможност животинска)
5 жълтъка
100 гр. захар
ванилия
500гр. маскарпоне
Приготовление:
Изсипваме сметаната в малка тенджерка и я кипваме. След като кипне, изключваме котлона и оставяме сметаната да почне „къкри“ за 5 минути. Добавяме ванилията.
През това време в отделна купа (огнеупорна) разбиваме жълтъците и захарта а миксер. Разбиваме докато не стане пухкав и светло жълт крем. (Приблизително 5 минути)
Кипваме сметаната отново и веднага след това я изсипваме към яйчната смес, като не спираме да бъркаме.
Слагаме сместа отново на котлона за около 2-3 минути, докато се посгъсти леко.
Сваляме от огъня и изчакваме да изстине напълно.
Разбиваме маскарпонето с миксера и към него добавяме постепенно вече изстиналия крем.
С карамеления сироп сиропираме блатовете преди да ги измажем с крема.
Освен тортата бях приготвила и различни видове мъфини и сладки, за жалост не успях да снимам почти нищо (добре, че поне на тортата имам) 🙂
Все пак успях поне кейк попса и сладките да щракна. Не много сполучливо, но все пак е нещо.
Сладките са с фъстъчено масло. За пръв път ги правих по ето тази рецепта на Мария. Станаха божествено вкусни! Пълнежа е оцветено маскарпоне, разбито с пудра захар, а перличките са от фондан.
Рецептата за кейк попс е ето тази.
За завършек още няколко снимки на тортата.
До скоро!