Картофена торта

Стандартен
Картофена торта
След толкова сладости реших да направя и една солена тортичка 🙂 Става бързо, лесно и малко нескромно може да прозвучи, но беше много вкусна 🙂

Блата направих от парено тесто:

Продукти :
2 яйца
250 мл вода
60 гр. масло
150гр. брашно
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. захар

Слагаме в тенджера маслото,водата,захарта и солта и ги оставяме да заврат. Като заври течността изсипваме брашното наведнъж и бъркаме енергично докато получим еднородна смес.Махаме от котлона, когато на дъното на тенджерата се получава лек белезникав слой. Оставяме тестото настрани и изчакваме да изстине. Когато тестото се е охладило напълно добавяме едно по едно яйцата, като разбъркваме с миксер (по-лесно става с бъркалките за тежки теста). Тестото става меко и леко лепкаво. Оставяме го на страна и приготвяме пълнежа.

За пълнежа:
две шепи замразен зелен грах
5-6 средно големи картофа
200 гр. сирене
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
риган, сминдух, сол на вкус

В тиган разтапяме малко масло и задушаваме за около 5 минути замразеният грах. Разбъркваме сиренето, яйцата и киселото мляко и ги овкусяваме.

За да приготвим розички от картофите е необходимо да ги „обелим“ на колкото се може по-дълги ленти. Можем да го направим и с нож, но според мен е по-практично и лесно с картофобелачка, а и самите ленти стават по- равномерни на дебелина. Накрая остават парченца картоф, които е невъзможно да „обелим“ с белачката на ленти, аз ги настъргах на ситно ренде и ги добавих към пълнежа.

Сглобяване:

Намазваме тава с диаметър около 30 см. с масло. Предварително разточваме тестото върху леко набрашнена повърхност и го прехвърлим върху намаслената тава. Поръсваме блата с риган и сминдух и изсипваме граха, а отгоре и плънката. Оформяме розички от картофените ленти като ги увиваме една в друга.

Печем тортата на предварително загрята фурна на 160-170 градуса, за около час. Важно е температурата на печене да е ниска, за да се изпекат добре картофите. Ако печем на много силна фурна тортата се изпича отдолу и отгоре, а сърцевината ѝ остава сурова.
Да ви е сладко 🙂

Един отговор »

  1. Pingback: Картофена торта / Potato cake « DiDi-licious

Вашият коментар