Светло опиянение

Стандартен
Светло опиянение

В днешната ми публикация ще ви представя една вита торта с кокосов крем. Приготвих я за един много специален за мен човек, по един много специален повод. Надявам се искрено, да се е харесала 🙂

Приготовлението за пръв път ми се стори толкова бързо и лесно. Часовете в кухнята минаха като един миг. Естествено, че има още доста кусури…но е направена с много желание и обич.

Реших тортата да е семпла и лека, както на вкус така и визуално.

Избрах съвсем стандартни пандишпанови блатове с дъх на ванилия, а крема приготвих с маскарпоне и кокосови стърготини. Ето и рецептата:

За блата:

Продукти:

5 яйца
175 гр. захар
1 пакетче ванилия
щипка сол
125 гр. брашно
75 гр. нишесте
1 ч.л. бакпулвер

Приготовление:

Преди да започнем да приготвяме тестото включваме фурната на 200 градуса, за да се загрее.
Яйцата, 6 с.л. вода, захарта, ванилията и солта се разбиват с миксер на най-висока степен, за около 7 минути. Сместа става пенеста и пухкава. Отделно смесваме брашното и нишестето, след това внимателно ги прибавяме към яйчната смес, като не спираме да бъркаме.
Постиламе хартия за печене в тавичка с размери 30 на 40 см., изсипваме тестото и подравняваме. Печем на 180 градуса за 12 минути в предварително загрятата фурна.

Готовият блат се изважда и се остава да се охлади за около 5 минути и след това го прехвърляме върху кърпа посипана със захар. Отстраняваме хартията за печене и го оставаме да се охлади напълно.

Разрязах блата на две ленти, които намазах с крем и навих една за друга.

Така приготвената вита торта стягаме в ринг или ако не разполагаме с такъв я увиваме стегнато със свежо фолио. Оставяме да престои няколко часа и след това измазваме с маслен крем. За него са ви нужни:

маслен крем:

125 гр. меко масло

пакетче ванилия

250 гр. пудра захар

2.с.л. прясно мляко

Разбиваме мекото масло с миксер, прибавяме ванилията и постепенно пудрата захар. Когато захарта е напълно разтворена добавяме прясното мляко.  Трябва да получим пухкава и хомогенна маса. Ако масленият крем стане много рядък, добавете още захар да го сгъстите, ако стане много гъст, добавете още мляко, за да разредите.

Измазваме тортата равномерно с масленият крем и оставяме в хладилник за още няколко часа да стегне, преди да я украсим с фондана.

За кокосовия крем са ви необходими:

500 гр. маскарпоне

150 мл. прясно мляко (може и неподсладена сметана)

4-5 с.л. пудра захар

около 100гр. кокосови стърготини

Разбиваме маскарпонето със пудрата захар и прясното мляко с миксер. Ако крема ви се стори не достатъчно сладък добавете още захар. Ако стане много гъст добавете още малко мляко/сметана, ако стане много рядък добавете още кокосови стърготини и/или пудра захар.

Крема разпределяме равномерно върху двете ленти.

За украсата използвах готов фондан и парено захарно тесто. За разлика от самото приготовление на тортата украсата се оказа истинско предизвикателство за мен 🙂
Съвсем унесена в мислите си как точно да направя къдравите воалчета, цветята, какъв цвят би бил най-подходящ и какво ли още не…не бях забелязала, че количеството фондан, с което разполагам е крайно недостатъчно! Имах едва да покрия половината торта (белите воалчета и цветя). Извендъж се озовах в следната ситуация: тортата е готова, наполовина покрита…бебето ми всеки момент ще се събуди…след 2 часа трябва да излизам…пълен стрес! Започнах трескаво да мисля как да излезна от тази ситуация…фондан няма откъде да купя…да приготвя сама ще ми отнеме часове. Хрумва ми, че в шкафа имам марципан…отварям шкафа с очи изпълнени с надежда…но уви! Марципан няма! Ами сега?! Пълна паника и суетене..сещам се за Мария. Знам, че там има страхотни рецепти и съм сигурна, че ще намеря решение! С трепет влизам в блога ѝ и трескаво търся рецептата за парено захарно тесто.

В бързината вадя всички необходими продукти и започвам приготовлението… всичко останало беше като миг. След 20 минути имах страхотно, фино и лесно за обработка захарно тесто! Мария, благодаря ти!

След тази „драматична“ случка преминах към довършването украсата на тортата, а резултата вие ще прецените дали е задоволителен.

За пареното захарно тесто искам само да вметна, че не става бяло, а по-скоро с телесен цвят, което малко обърка първоначалните ми планове относно цветовете. (като изключим липсата на фондан :D).

Първоначално исках да оцветя тортата в бледо синьо и бяло. След като прибавих синя боя към малка част от тестото, разбрах, че няма да постигна желаният син цвят,тъй като тестото стана леко зеленикаво! Това наложи оцветяването на цялото тесто в зелено. Имайте предвид този факт!

Да ви е сладко и се надявам да ви хареса!

Един отговор »

  1. Нунче, тортата е невероятна! Поздравления!!!
    (Пиша за втори път, защото не разбра какво стана с първият ми коментар, ако си го получила избери си, кой да публикуваш.)
    Много е красива с тези воланчета и цветенца – много ми харесаха!!! И зеленото е страхотно!
    Определенено имаш талант с тортоправенето!
    Позрав най-сърдечен!

    • Много ти благодаря Мария! Не само за милите думи, но и за прекрасните рецепти които споделяш!

  2. Като чуя „кокос“, устата ми сама се отваря 🙂

  3. Тортата е СТРА-ХОТ-НА! Личи си, че е направено с много любов, макар и с малко фондан 😀 Иска ми се и моите воланчета някой ден да се получат така като за първи опит!

  4. Pingback: Веселa Великденска торта « DiDi-licious

  5. Pingback: Двуетажна торта за Марти « Една жена – една вселена

  6. Pingback: Три торти за Ния « Една жена – една вселена

  7. Pingback: Лесен козунак без месене « Една жена – една вселена

  8. Pingback: Happy Birthday to me :) Second Part « Една жена – една вселена

  9. Pingback: Торта Айнщайн за най-готиния съпруг | Sweetland Republic

  10. Pingback: Пчелички, калинки и цветя | Sweetland Republic

  11. Pingback: Маккуин Светкавицата, черешки и сметана с шоколад | Sweetland Republic

  12. Pingback: Пепеляшка и мишлетата | Sweetland Republic

  13. Pingback: Торта с Ben 10 | Sweetland Republic

  14. Pingback: Шоколадова торта със сметана, маскарпоне и кафе | Sweetland Republic

  15. Pingback: Happy Birthday Niya! Part 1: Minnie Mouse | Sweetland Republic

Вашият коментар